ION NEAGOE 

 

Galeria de artă DANA, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul de Artă și sprijinită de generoşii colecționari ieșeni, deschide în perioada 4 decembrie 2017- 5 ianuarie 2018 expoziția retrospectivă ION NEAGOE.

„N-am putut fi întrebat dacă vreau să intru în viața asta, dar nici nu pot fi oprit s-o părăsesc pentru aceea pe care n-o cunosc încă”. (Ion Neagoe)

Nu-i mai puțin adevărat că viața împreună cu opera au raporturi intime; punctele de tangență nu fac altceva decât să traducă unirea inefabilă cu creatorul, opera lăsată (semnul plastic ori cuvântul), nefiind altceva decât rezultatul misteriosului efort al facerii. Nimeni și nimic nu l-a putut opri pe Ion Neagoe în existența lui de om și artist să interpreteze viața sa ca vehiculul operei sale – „Mi-e groază de banal! Pictura e prima care-mi amintește tot timpul că viața pe care ar trebui s-o trăiesc se află dincolo de acceptarea obișnuitului. Tragedia mea este neputința înțeleasă în toate direcțiile; de alături, privirea blajină a lui Pallady mă mustră”… (Traian Mocanu)

După absolvirea Institutului de Artă „Nicolae Grigorescu” din București în 1961 – clasa maestrului Bogdan Catul -, Ion Neagoe urmează o remarcabilă carieră artistică dar și didactică în cadrul Facultății de Arte Plastice a Conservatorului „George Enescu” din Iași. Ampla sa activitate de creație este recunoscută nu doar în țară (la Saloanele din Iași și București) ci și în străinătate. În 1968 expune la Galeria „Guggenheim” din Londra.

Expoziția de acum se vrea a fi un omagiu adus acestui artist ce a lăsat în urma sa „prin Cuvânt – un mister al conținutului, iar prin culoare un mister al formei”.

Deschiderea expoziției va avea loc luni, 4 decembrie, orele 18.00 la Galeria de artă DANA din str. Profesor Cujbă, nr. 17. Iași. Prezintă Maria Bilașevschi (critic de artă), Grigore Ilisei (scriitor) și Traian Mocanu (artist plastic).

Curatori: dr. Maria Bilașevschi și asist. univ. dr. Smaranda Bostan

Credite fotografice: Marcel Cahniță