Despre noi

Galeria DANA este şi un puternic brand ieşean, care s-a consolidat prin propriile puteri începând cu anul 2006, prin agenda expoziţională, prin artiştii, curatorii şi criticii de artă ce împărtăşesc aceiaşi nevoie de aer neviciat, de „adevăr”. Ne-am propus să oferim publicului o largă paletă expoziţională, de la modernismul academist la artă conceptuală, obiect şi ready made pentru a-i facilita atât cunoaşterea, dar mai ales pentru a-l forma într-un spirit al interogaţiilor şi nu al resemnării. Cei ce expun pe simezele galeriei noastre sunt artişti consacraţi, pentru care sălile expoziţionale nu sunt rampe de lansare ale carierei sau de impunere unidirecţională a unui manifesto, ci o recunoaştere binemeritată a îndelungilor ore petrecute în atelier. Emoţia şi nu blazarea, profesionalismul şi nu diletantismul sau, mai bine spus, arta ca profesiune de credinţă şi nu proiectele ocazionat de trenduri se pot vedea, lunar, pe simeze.

Din 2016, împreună cu criticul de artă dr. Maria Bilașevschi am iniţiat proiectul YAP (Young Artist’s Projects) prin care ne-am propus promovarea și lansarea tinerelor talente ce și-au creat pe parcursul anilor de studii propria viziune în contextul artei vizuale contemporane şi stimularea interesului pentru toate mediile de exprimare artistică, astfel luna aprilie a fiecărui an este destinată tinerilor artiști până în 30 de ani.

„DANA este un simbol al coerenţei şi al ingeniozităţii. În fiecare an trăiesc bucuria unor expoziţii ce cu uşurinţă stau pe aceiaşi treaptă cu cele ale galeriilor de rezonanţă naţională şi europeană, hrănindu-mi certitudinea că prin aceste fragmente de realitate, propria ambiguitate se disipează şi ceea ce rămâne este infinita posibilitate de interpreta şi de a trăi o chestiune ce adeseori pare a avea un singur răspuns.” Maria Bilașevschi