Fa ce Vrei!

Ionuț Filimon

2 aprilie – 2 mai 2018

FĂ CE VREI! Declamaţie sau mustrare, libertate emfatică sau limitarea acesteia, acceptare ori refuz, individual sau colectiv? Deznădejde, apăsare, confuzie, iluzie, speranţă.

Ionuţ Filimon conturează o lume în care fiinţa umană acţionează ca o marionetă, megafon, atât a artistului dar şi a privitorului. Carcase a unor „suflete moarte” aliniate într-un marş forţat, trupuri ce caută a se elibera de sub presiunea exteriorului, fragmente de corp ce amintesc de un martiraj, toate sunt rămăşiţe ale alegerilor dintr-un anumit moment. De la distanţă, Ionuţ Filimon poate părea că se întreabă dacă oare am ajuns cu toţii atât de aproape de margine, înstrăinaţi şi abrutizaţi. Însă nu, expoziţia sa trebuie lecturată din perspectiva unui proces de decantare, purificare, prin fiecare personaj-totem artistul se dezvăluie, se descarcă, se descoperă şi se acceptă. FĂ CE VREI! este mantra lui Ionuţ Filimon, translatată în lemn sau tuş, într-un stil în care efectul cathartic eliberează atât pe autor dar şi pe spectator din capcana semnificaţiilor şablonarde. /  Maria Bilașevschi, critic de artă

Eveniment YOUNG ARTIST’S PROJECT*

___________

* Scopul YOUNG ARTIST’S PROJECT – concept inițiat de Galeria DANA în 2016 - reprezintă promovarea și lansarea tinerelor talente ce și-au creat pe parcursul anilor de studii propria viziune în contextul artei vizuale contemporane  şi stimularea interesului pentru toate mediile de exprimare artistică. Suntem într-o continuă căutare şi descoperire de tineri artişti, proaspeți absolvenți, masteranzi și studenți ai universităților de profil din țară. YOUNG ARTIST’S PROJECT se angajează să promoveze arta de calitate. Îmbrăţişăm o astfel de provocare, într-un context în care definirea a ceea ce este arta de calitate reprezintă un proces extrem de subiectiv, tocmai pentru a explora esenţa acestei definiţii împreună cu artiştii noştri şi publicul.

Ce este YOUNG ARTIST’S PROJECT?

YOUNG ARTIST’S PROJECT este un concept în care tinerii artiști şi lucrările acestora pot fi descoperite şi apreciate de către public într-un mediu lipsit de constrângerea spaţiului impersonal, unde primează dialogul şi creativitatea.

Atunci când selectăm un tânăr artist, principiul călăuzitor este convingerea instinctivă a importanţei şi potenţialului, pe care lucrările acestuia o au pentru lumea artistică contemporană. Nu ne ghidăm după un program de selecţie pe considerente stilistice sau care să ţină de o generaţie de artişti în pofida alteia, dar luăm în considerare elementele care-l definesc pe artist, de la caracteristica estetică până la cea de inovaţie, stimulare emoţională, fizică, spirituală, politică. Lucrările sunt selectate astfel încât publicul să nu se concentreze doar asupra subiectului expus, ci şi asupra propriilor atitudini, sentimente, percepţii.

Suntem conştienţi că fiecare dintre noi este înzestrat cu propriile valori şi experienţe de viaţă, acest lucru influenţându-ne modul de percepere și de creație a unei lucrări de artă. Astfel, încurajăm renunţarea la pasivitate a tinerilor artiști până în 30 de ani, invitându-i să ia parte alături de noi la ce înseamnă experienţa YOUNG ARTIST’S PROJECT, încurajându-i să ne provoace pentru ca astfel să ne auto-depăşim obiectivele.

 

Curatori: Smaranda Bostan & Maria Bilașevschi